Кърпа за баня срещу кърпа за плаж

Вече подготвяме багажите за дългоочакваната почивка на море и всички се сблъскваме с проблема за ограниченото място в куфарите. Какво да вземем и какво да оставим? Заслужава ли да носим отделни кърпи за плаж или пък да спестим място точно от тях и да използваме кърпите си за баня? Всъщност има ли въобще разлика между кърпа за плаж и кърпа за баня?

Оказва се, че разлика има, и то голяма!  Ценителите на истинския плаж знаят добре това- не можем да заменим кърпата за плаж с кърпа за баня!  Но какви са разликите?

Както се разбира от името, кърпата за плаж си е кърпа за плаж, а кърпата за баня се използва след баня или душ. Какво от това – ще кажете?  Не бързайте толкова – има съществени различия, с които трябва да се съобразяваме.

Кърпите за плаж са много по-големи от тези които използваме в банята. Обикновено кърпите за баня са с размери между 60/75см на 105/145см, а кърпите за плаж са съответно 120/145см на 135/177см. Видно е, че кърпата за баня, използвана на плажа, не е достатъчно голяма дори за един човек. Подходящата кърпа за плаж би трябвало да прислони спокойно двама души с достатъчно място за книга, очила и други необходими принадлежности. Тя е  е вид одеало за отмора на плажа, което Ви пази от песъчинките. Ако смятате да заместите кърпата за плаж с тази за баня, ще завършите плажа си с крака, покрити с пясък, който трудно се почиства от кожата.

Обикновената памучна кърпа за баня е дебела и плътна. Тя е обемна и заема много място в багажа. Памукът попива влагата добре, но я задържа за продължително време, поради по-високата си плътност. Резултатът е кърпа, която мирише неприятно само след няколко ползвания. А освен това – тежки и мокри чанти на връщане към хотела или дома!

Ленената кърпа абсорбира влагата бързо и изсъхва за броени минути. Ленът притежава естествени антибактериални свойства и затова не стимулира развитието на микроби и бактерии.

Повърхността на памука задържа пясък, петна и неприятни миризми, докато повърхността на лена ги отблъсква. Ленената кърпа за плаж е тънка и лека, а сгъната достига размера на една книга.

Оказва се, че разлика има дори и в издържливостта на плата! Памучната кърпа е с по-малко живот и с времето и употребата текстилът постепенно изтънява. Ленената кърпа издържа 3 пъти повече пранета и с течение на времето става все по-мека и нежна при следващо изпиране.

Не на последно място –  кърпата за баня си изглежда като кърпа за баня!!! Тя е предназначена да стои добре на закачалката. Кърпата за плаж е по-блесяща и по-жизнерадостна, създадена  е да привлича погледа на плажа или пък на снимки. Кърпата за плаж задължително трябва да отразава вашата индивидуалност!

И накрая- кърпата за плаж може да се използва и в банята, но обратното никога на бива да се допуска 🙂

2018-02-20T16:59:00+00:00 Кърпи, Лен, Плаж|

Оставете коментар