Вълшебният лен

Ленът е удивителна материя с доказани качества и днес се радва на възраждащ се интерес от почитателите на луксозните тъкани. Ленът създава невероятно усещане за комфорт и лукс, но е известен и със своите здравословни преимущества, а отглеждането на ленените култури е щадящо за почвата и водата.

От стари времена човечеството познава полезните свойства на ленените тъкани. Още в древния Египет ленените дрехи били привилегия само за най-висшата аристокрация и фараоните. Мумиите били увивани в ленено платно, защото се смятало, че така тялото ще се съхрани младо до вечността. В епохата на Римската империя, аристократите носели ленени дрехи през лятото и спeли в ленени чаршафи, които им осигурявали прохлада и спокойни сънища. Плащеницата, в която е било завито тялото на Христос е ленена. Старото поверие гласи, че новороденото трябва да се повие първо в ленена пелена, за да бъде здраво и споходено от добър късмет.

Ленът притежава много ценни хигиенни предимства, например  той е въздухопропусклив,  не задържа бактерии и причиняващи замърсяване вещества. Незаменима материя е за хора с чувствителни и проблемни кожи и не е известно да причинява алергии. Това е една от най-подходящите материи за горещините, независимо дали ще изберете дрехи, спално бельо или кърпи за баня от лен. Смята се, ленените материи способстват намаляването на простудните заболявания. Устойчив на гниене и с много дълъг живот-не случайно има запазен лен още от древните цивилизации.

Знае се, че раните заздравят по-бързо и без да се възпаляват, когато са превързани с ленена превръзка. В съвременната медицинска практика се използват ленени конци за вътрешни шевове, тъй като тялото не ги отхвърля.

Ленът е гладка материя, с естествен блясък, която не се наелектризира и създава изключително усещане за комфорт. Попива влагата много добре, съхне бързо и е отлична материя за кърпи за баня, сауна и плаж.

Открийте магията на лена.

Предимствата на ленената материя:

  • здрава и дълготрайна;
  • поглъща влагата много по-добре и съхне бързо;
  • хипо-алергенна, антибактериална, дишаща и лека материя;
  • ленът регулира телесната температура: през лятото ще Ви разхлажда, а през зимата ще държи топло;
  • ленените материи стават по-красиви и по-меки, с всяко следващо пране;
  • поддържа се изключително лесно, тъй като не задържа бактерии и вещества причиняващи замърсяване;
  • растението лен е щадящо към природата-за отглеждането на лена се използва по-малко вода, често се разчита само на естественото дъждовно напояване.
2018-02-10T13:14:07+00:00 Лен|

Оставете коментар